Vývar z kostí

Krásné nedělní ráno vám přeji. Dnes je super den pro vývar z kostí. 😂👌

Kostní vývar má obrovský nutriční potenciál. Konzumací hovězího či jiného vývaru získáme mnoho vitamínů, minerálů, aminokyselin a významně podpoříme trávení. A tím, že podpoříme trávení, podpoříme např. i spalování tuku, imunitu a v neposlední řadě pomůžeme kloubům a vazům.

V zimě příliš času venku na denním světle netrávíme, takže i přírodní zdroj vitamínu D je velice omezený, nemíváme mnohdy ani přístup k pestrobarevnému výběru zeleniny či ovoce. Často se také během zimy méně hýbeme a protože je mnoho z nás již nachlazených, všude okolo nás čekají bakterie, které snadno zdolají naši zimou oslabenou imunitu. Ne nadarmo nám proto naše babičky říkaly: “jez polévku, budeš silný” a že: “ pořádná polévka dokáže vyhnat všechny nemoci”.

Vývar z kostí má význam i pro podporu kognitivních funkcí. Velkou výhodou je, že minerály a vitamíny ve vývaru jsou velice snadno vstřebatelné a tím i pro tělo využitelné. Z minerálů jsou to např. vápník, magnezium, hořčík, fosfor, či draslík. V poctivém domácím vývaru najdeme kolagen. Ten často vypadá jako želatina, která pomáhá udržet a rozvádět tekutiny při trávení, včetně trávicích šťáv. Vývar z kostí je proto používán také při léčbě Crohnovy choroby či ulcerózní kolitidy, ale také při chronických zácpách či průjmech. Kolagen sám pak obsahuje velice cenné aminokyseliny jako jsou arginin, prolin a glycin.

Vývar je také výborným startovacím jídlem po půstu.

Dobrou chuť a krásný den.

JE RADOST DĚLAT RADOST, VÁŠ ROSŤA 🙏

Rostislav Václavek
certifikovaný instruktor Buteyko, certifikovaný master instruktor Oxygen Advantage, instruktor dechových fúzí, instruktor otužování, zakladatel projektu 5 PILÍŘŮ ZDRAVÍ