Pátý a poslední pilíř souvisí s předchozími čtyřmi a logicky je doplňuje. Vzhledem k tomu, že vše v životě by mělo fungovat v rovnováze, vyváženě a s mírou, nejinak tomu musí být i u stravy.
Jídlo, které konzumujeme každý den a je nedílnou součástí našeho života, stejně jako tekutiny, o kterých slyšíme pořád, že jsou v hodné v té míře, či v oné míře, někdo mluví o 2-3 litrech denně jiný zase o tom, že pijeme moc a není toho tolik potřeba, jiný zase o vhodnosti či nevhodnosti minerálních či sycených vod, prostě je informací mnoho a nikdo se v nich již není schopen vyznat a hlavně se chytit něčeho, co by dávalo smysl a nebylo vyvráceno jinou studií či zkušeností. Jako krásný příklad lze uvést vhodnost podávání vajec a jejich množství v jídelníčku, jednu dobu zavrhovaná kvůli cholesterolu, jinou dobu ctěná pro své obsahové benefity. Prostě je rozdílností v názorech obrovské množství a vyznat se v nich je již téměř nemožné.
Co možné ale je, je návrat k rovnováze, k době, kdy nebylo všeho hojně a dostupně nehledě na roční období, v době, kdy člověk mohl dát svému tělu oddech i od jídla a nechat ho zregenerovat v rámci obnovení a revitalizace střevní mikroflory, jsme prostě a jednoduše museli přistupovat i k jídlu jako k něčemu, co je vzácné a je třeba si toho vážit. Vyváženost vidím tedy i v příjmovém objemu jídla, protože je zase spoustu názorů na to kolikrát denně jíst, kolik hodin si dávat mezi jídly, prostě další a další pravidla, další a další specifikace a další a další informace.
To jak lze s jídlem a s pitím jednoduše a vyváženě nakládat, jak je možno se vrátit na začátek pochopení toho, co pro mě vlastně příjem potravy a tekutin znamená, si postupně odhalíme v tomto pilíři.
Stejně jako je dech vyvážený ve smyslu nádechu a výdechu a je nutně s ním zacházet tak, aby každý nádech byl přínosem ne příkořím, je nutno stejně kvalitně přistupovat i k tomu, co jím či piju a jak a v jaké kvalitě či množství tak činím. Rozebereme zde možnosti přerušovaných půstů, odšťavňování a dalších jednoduchých přístupů, které velmi jednoduchým, ale zásadním způsobem mohou ovlivnit vaše střeva, která to pak dají najevo i Vám jako celku.