Jídlo, jeho přínos, jeho vliv na lidský organismus je obrovský. Nicméně jako vše ostatní, netřeba přeceňovat jídlo samotné. Důležitost v uchopení vyváženosti je samotný přístup k jídlu.
Zásadní je STŘÍDMOST A SKROMNOST, nikdy v historii nebylo tolik jídla jako teď a nikdy nebylo v historii tolik problémů jako teď, s jídlem spojených, přestože existuje obrovská spousta programů, nástrojů, fitness center, projektů, pilulek, nízko tučných produktů, dia forem, jídelních směrů, specifikací a zaměření až se z toho všeho zapomnělo na normální selské lokální uchopení toho, co je nám vlastní a přirozené.
Zapomnělo se na to, že žijeme v podnebném pásu, pro který je v našich podmínkách typická kořenová zelenina, která by spolu s přirozeným tukem v červeném mase,či bílém mase(krůta, králík) měla tvořit základ naší stravy, stejně jako by to mělo být u tuku samotného, kdy sádlo, jakožto tuk nám nejbližší, byl v podstatě hozen na černou listinu, přestože je v několika studiích jasně uvedeno, že jeho složení je spektrem tuku nejbližší tukům obsaženým v mateřském mléce.
Zapomnělo se také na to, že pasterizace je proces, kdy mléko v obchodech dnes je v podstatě mrtvou kulturou, protože z hlediska enzymatického, enzymy umírají již při 42 stupních Celsia, tedy vztáhnu-li si to na sebe, mám-li 42, je jasné co se mnou bude, z logiky věci, pokud mléko projde pasterizaci, je trvale znehodnocení vzhledem k tomu, že pasterizace je proces probíhající při teplotách mezi 60-80 stupni Celsia. Pijeme v podstatě mrtvou kulturu a je pro tělo pouze zátěží a toxinem.
Takto by se dalo pokračovat ve spoustě logických selských procesů dál a určitě tomu tak i tady později bude.
Co je potřeba říct ale na úvod a je naprosto stěžejní?
Ideální je pokud je to jídlo vyvážené, snězené v radosti, v plné pozornosti, bez myšlenek na cokoliv kolem a s chutí a láskou i připravené.
Energie vložená do jídla při jeho přípravě má totiž stěžejní význam na jeho následnou konzumaci, jídlo může i dobře vypadat, ale pokud ho připravil někdo, kdo byl nas… štvaný🙂😉 ponese si tuto energii i při následné konzumaci.
Dr. Emoto toto prokázal v dlouholeté studii s vodou. Energii či emoci, kterou do vody vložil, vodu na strukturální bázi naprosto změnila a z logiky věci a vodě obsažené ve všech potravinách i v nás samotných se s energií vloženou do jídla musí opatrně, stejně jako s energií, vkládanou do sebe sama a do našich emocí, proto ať už si to člověk přebere jak chce, nejlepší variantou je, začít jídlo nejen s láskou jíst, ale hlavně ho i s láskou sám připravovat.
Střídmost a skromnost spolu se selským rozumem v lokálních potravinách daného klimatického období je jednoduchá cesta jak se neomezit, žít v souladu a v radosti z přijímaného, aniž bych musel cokoliv hodnotit, počítat, přebírat atd.
Pokud nebudu kupovat od místních farmářů, zaniknou a proto jsme se i my s Peťkou rozhodli, že je budeme podporovat a kupovat věci více v této sféře. Zůstane-li člověk u nákupu v supermarketech, podpoří Španělsko, Itálii, Německo a jiné dodavatele s „přijatelnou“ cenou a (h)různou kvalitou atd. Naprosto ale zapomíná na prostor, který obývá a ve kterém nechce o lokální potraviny, které ho živí, přijít.
STEJNĚ JAKO BYCHOM NEMĚLI ZAPOMÍNAT NA SEBE A UVNITŘ BYCHOM SE O SEBE MĚLI STARAT A CTÍT SE, NAKLÁDAT SE SEBOU VE VŠECH OHLEDECH VYVÁŽENĚ A PŘISTUPOVAT I K TOMU, CO PŘIJÍMÁM V SOULADU, PAK BY MĚLA NASTAT I VYVÁŽENOST A ÚCTA K PROSTORU, KTERÝ OBÝVÁM A MĚLO BY DOCHÁZET I Z MÉ STRANY K JEHO PODPOŘE TŘEBA TÍM, ŽE ZAČNU LOKÁLNÍ POTRAVINY NAKUPOVAT U MÍSTNÍCH FARMÁŘŮ S GARANTOVANOU KVALITOU I PŮVODEM.
Vyváženost je proto důležitá ve všem, co v jídle může znamenat!!!